top of page

Zolder 13 juli

Afspraak op het circuit van Zolder voor een volgende oefenkoers georganiseerd door Cycling Vlaanderen. Ditmaal staat het circuit van 4km 25x geprogrammeerd, goed voor een totaal van 100km. De zon is van de partij maar toch komen slechts 42 rensters opdagen, late namiddag op een weekdag is dus niet voor iedereen evident. Dit keer zijn er 31 dames elite waarvan 6 met UCI-statuut, aangevuld met 11 junioren. In onze outfit zijn de beloften Esmée en Erin aanwezig samen met de junioren Yenthe, Kato, Ruth en Jolien.

Om 17u15 wordt het startsein gegeven, niet zonder eerst nog eens duidelijk alle coronamaatregelen te overlopen.

Onze dames hebben er duidelijk schik in want bij de eerste doortocht nemen ze het peloton op sleeptouw en blijven voorin actief. Al vrij snel worden er aanvallen genoteerd, maar niemand raakt uit de greep van het peloton. Gevolg is wel dat de snelheid op en neer gaat maar onze dames blijven present.

Eens de eerste 10 ronden achter de rug mag de bevoorrading starten en kiest het peloton ervoor om even een adempauze in te lassen.

Niet voor lang echter want een ronde verder is het onze Jolien die samen met Sanne Cant het hazenpad kiest. Het peloton moet een tandje bijsteken om op de Sacramentsberg naar hen toe te rijden.

Op 10 ronden van het einde slaat het noodlot echter toe. De bevoorradingszone is dikwijls een harakiri en dit keer is Jolien het slachtoffer. Een bidon komt voor haar wiel terecht en zij komt zwaar op de linkerzijde en het hoofd terecht. De stevige helm breekt gelukkig de val maar onze renster blijft ven roerloos liggen maar kan dan toch op eigen krachten de ambulance in. De ergste schade lijkt de gescheurde helm, wij wensen Jolien spoedig herstel toe.

Het tempo wordt terug opgedreven en onze dames blijven goed meerijden, een "big smile" hoort er volgens enkelen bij. Tussen km 60 en 80 wordt de snelheid stelselmatig opgedreven, onze dames blijven alert en zorgen om beurten dat de kleine gaatjes snel gedicht worden.

De laatste bevoorrading is dan ook voorzien in ronde 19 op zowat 20km van het einde. Drama voor Kato, zij was net zonder drank gevallen en mist in deze ultieme bevoorrading een bidon waardoor ze verder moet zonder drinken.

Na 20 ronden staat er 80km op de teller, dat is zowat de maximale afstand van een juniorenwedstrijd en dan zie je stilaan het verschil tussen deze jeugdcategorie en de elites. Esmée waagt nog een uitval met Valerie Demey, maar ook zij krijgen geen vrijheid van de meute. Na hen zijn er nog tal van aanvalspogingen, maar niemand raakt uit de greep van het peloton dat zich langzaam opmaakt voor de eindsprint. Onze dames proberen zich te positioneren. Even voor het einde krijgt Kato last van de lege bidons, in coronatijden mag ze geen bidon van een ploegmaat krijgen waardoor de verzuring toeslaat en zij jammer net voor het einde de strijd moet staken, zij wordt zo 39ste. Onze vier resterende dames gaan met het peloton de laatste ronde in en na bijna 3u wedstrijd strijden ze mee voor de prijzen.

Mieke Dockx trekt voor haar en ploegmakker Dina Scavone van ver de sprint aan, Esmée moet daardoor van iets te ver komen maar rijdt een zeer sterke sprint en knokt zich mooi naar de negende plaats, dus terug een top-10 notering voor ons team. Yenthe is ook bij de pinken en komt als 19de over de streep, dat is als vierde juniore. Ruth bekoopt op het einde haar eerder geleverde inspanningen maar komt als 29ste binnen, terug een mooie ervaring rijker. Erin wordt in haar eerste wedstrijd van het seizoen als 35ste afgevlagd, zij lijkt verlost van haar knieprobleem.

Bekijken wij even de plaatsen van onze dames: 9. Esmée, 19. Yenthe, 29. Ruth, 35. Erin, 39. Kato die bovendien bij de junioren op plaats 9 eindigde, dat betekent dat wij alle plaatsen met een "9" hebben ingenomen waarop Jonas de opmerking maakt dat wij "kampioen van de 9" zijn. Volgende keer eens mikken naar alle plaatsen met een "1" vooraan misschien? Al bij al terug een mooie dag voor onze dames, ze hebben zich getoond en stevig meegefietst en zo verder aan de conditie kunnen bouwen, wat finaal de bedoeling is van deze oefenkoersen. Dank aan de aanwezige ploegleiding voor de morele ondersteuning en aan Peter voor de "boekhouding" en de mooie foto's. Morgen is het de beurt aan Katrijn en Julie op de piste in Rumbeke, tenminste als de regen geen spelbreker is. Daarna volgt een drieluik op de weg voor de dames jeugd met zaterdag in Kerniel, zondag Duisburg en dinsdag Herzele, onze rensters zullen er present tekenen op zoek naar eer en glorie. Het wordt een eerste kennismaking met de dames nieuwelingen, voor Julie meteen ook een eerste kennismaking met het wegpeloton.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page