top of page

Waregem 20 juni BK weg DE

Vandaag op het programma: het BK op de weg voor Dames Elite in Waregem, het parcours bestaat uit eerst 4 vlakke ronden met brede wegen langs het westelijk deel van Waregem gevolgd door 3 licht geaccidenteerde ronden met hoofdzakelijke smalle wegen ten oosten richting Nokere met daarin 300m kassei in de Hermelgemstraat, een klim van 1km in de Holstraat en 300m vals plat in de Karmeldreef, alles samen goed voor een wedstrijd van 122,4 km. Aldus is het BK voor dames de laatste jaren toch opgewaardeerd tot een volwaardige titelstrijd, tot voor enkele moesten ze immers starten om 8u ’s morgens voor een wedstrijd van ong. 80km, maar daar is dus gelukkig een positieve kentering in gekomen.

Op het appel 5 van onze 6 Belgische dames met Kato, Katrijn, Esmée, Erin en Maëlle, enkel Yenthe moest verstek geven. Met een kwintet aan de start voldoet onze ploeg aan de normen om als clubteam een volgwagen in te schakelen, maar wij hebben anderzijds slechts recht op 3 stafleden (corona-protocol weet je wel) en dus stapt Jonas achter het stuur van de volgwagen en verzorgen Serge en Norbert op professionele wijze bevoorrading.

De organisatie heeft last-minute nog wat wijzigingen aangebracht en zo mogen de damesteams plots niet meer op de parking van de paardenrenbaan en moeten een eind verderop staan.

Geen nood, onze dames raken er allemaal en het is een blij weerzien met de teamcamper die vorig jaar maanden buiten strijd was na een klapband met de nodige gevolgen.

Onze dames warmen zich goed op, de enen op rollen, de anderen op de weg en begeven zich dan naar de “Hippodrome” voor de start.

Om 10u klikken 151 rensters de schoenen in de pedalen en beginnen vol goede moed aan het jaarlijks avontuur. Door het beperkt aantal rensters in België staan alle categorieën elite samen aan de start, dus naast onze 3 Worldtour-rensters enkele tientallen dames die in een UCI-team uitkomen en de rest bij een clubteam. Dat betekent ook dat veel dames dit jaar nog maar weinig tot zelfs niet aan koersen toekwamen. Zij verdelen ook in dezelfde wedstrijd 3 titels: de algemene titel, deze bij de beloften en deze van de clubrensters. Onze dames komen voor alle drie in aanmerking, maar of dat voldoende is om te oogsten moet de wedstrijd uitwijzen.

Het peloton heeft in de beginfase eerder zin om wat bij te praten en houdt er een gezellig tempo op na. Niemand raakt achterop en slechts een enkeling vindt dat het sneller moet en trekt er alleen vandoor. Op het einde van de tweede ronde rijdt zij meer dan een minuut voor het peloton uit, een peloton dat in het eerste koersuur slechts 34km op de teller zet, maar dan schiet de meute wakker en de derde ronde gaat de snelheid al fors omhoog en wordt de “vluchtelinge” terug ingerekend. Kato heeft het even wat lastig met die versnelling en rijdt met een groepje op lichte achterstand.

Dat maakt ze de volgende ronde weer goed en zo zitten onze 5 geel-blauwen terug verenigd in het peloton. Niet voor lang echter want nu de finale ronden er aan komen wordt de snelheid verder opgedreven en Kato moet het peloton nu definitief laten gaan, dit in gezelschap van meerdere rensters. Voor Maëlle is het de eerste wedstrijd na 9 maanden en net als de meeste van onze dames zit ze vol in haar examenperiode. Wanneer dan op de eerste kasseipassage stevig wordt doorgetrokken laat het gebrek aan koersritme zich voelen en zij moet de voorwacht laten rijden. Esmée, Erin en Katrijn houden vooraan wel nog stand. Wat verder start Anne-Sophie Duyck een solo, onze dames blijven mooi in het peloton, maar dan slaat het noodlot een eerste keer toe. Na de eerste beklimming van de Holstraat raakt Erin betrokken in een valpartij en verliest zo veel tijd. Esmée en Katrijn blijven intussen de meubelen redden vooraan.

Na deze eerste finale ronde moeten Kato en Erin zo de koers verlaten. In de tweede finale ronde blijven Katrijn en Esmée zich goed weren vooraan.

Bij de tweede beklimming van de Holstraat slaat het noodlot evenwel opnieuw toe, tussen Esmée en Katrijn in gaan tal van rensters tegen het asfalt. Esmée kan nog net weg, Katrijn moet met tal van anderen voet aan de grond zetten, over de valpartij heen klauteren en dan terug vertrekken, zij verliezen zo dadelijk ongeveer een minuut en de vogels zijn gaan vliegen. Katrijn probeert de achtervolging op gang te houden maar krijgt weinig hulp van haar lotgenoten en zo is het een onbegonnen strijd om in volle finale nog vooraan te raken. Zij worden zelfs nog ingehaald door een volgende groep die al eerder had moeten lossen.

Esmée blijft vooraan wel haar positie verdedigen. De groep van Maëlle loopt nog wat meer achterstand op en moet na deze ronde de strijd staken.

In de finaleronde trekt de eerste groep nog eens alle registers open om Anne-Sophie Duyck in te halen waarna er ook nog enkele aanvallen komen.

In de eerste versnelling in de Holstraat scheurt de eerste groep, Esmée zit achter de scheur en verliest zo, samen met een aantal anderen voeling met de voorste gelederen. De groep met Katrijn rijdt intussen reeds op meer dan 3 minuten achterstand.

Lotte Kopecky komt finaal solo over de streep, de groep met Esmée komt op een luttele 42” na de winnares over de streep en onze dame sprint zich hier nog naar 8ste plaats van deze groep, goed voor een 28ste plaats in de einduitslag.

Op 3:32 is de groep van Katrijn aan de beurt, zij zijn nog met meer dan 30 rensters en mogen strijden voor de 38ste plaats.

Katrijn draait als eerste op en trekt de sprint op gang. Rensters die niet meewerkten om het gat kleiner te houden kunnen nu plots wel sprinten, maar dat geeft onze dame extra adrenaline en zij wordt 4de van deze groep, goed voor de 41ste plaats in de uitslag.

Finaal halen 98 rensters de eindmeet, de kampioene haalde een gemiddelde van bijna 39 km/h wat aangeeft dat er na het eerste uur toch aan hoge snelheid werd gereden.

Wij mogen tevreden terugblikken, zeker gezien het gebrek aan wedstrijdritme bij onze dames. Zij hebben gestreden zoals het hoorde en hadden dan ook nog af te rekenen met de nodige pech. Wij kijken dan ook hoopvol vooruit naar het vervolg van het seizoen dat nu eindelijk van start is gegaan. Nu nog even de examens afwerken en dan kan de ganse ploeg zich weer volop focussen op wat ze liefst doen: strijden met hun tweewieler.

Dank aan de supporters die langs het parcours onze rensters aanmoedigden en Lut voor de mooie foto’s.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comentários


bottom of page