top of page

Sittard 6 september: WLC rit 3

De derde en laatste rit van de Watersley Ladies Challenge is een mooie rit over het lastige parcours van iets meer dan 8 km in en om het Watersley Sports and Talent Park in Sittard, het lijkt een kleine Ardennenklassieker. De nieuwelingen rijden dit 5x, goed voor een totaal van 42 km, de junioren krijgen het 8x onder de wielen geschoven, goed voor 67,2 km. Bij de nieuwelingen is er opnieuw een aanval van Zoë Backstedt die er dit maal met Nienke Vincke van door trekt om nu wel te winnen in de sprint.

Jade rijdt sterk mee in het peloton en toont op het einde dat ze ook bergop over een stevige sprint beschikt, zij wordt tweede in de pelotonsprint en zo vierde in de rit en eindigt daarmee op een 12deplaats in het eindklassement. Dat belooft voor volgend jaar wanneer ze in onze kleuren zal aantreden in deze internationale wedstrijd.

Om 14u staan onze 5 junioren klaar voor hun wedstrijd, Katrijn en Yenthe hebben niet te veel last van hun val daags voordien, Kato is wakker geworden met een pijnlijke rug, maar daar bijt ze zich doorheen. Door de straftijd van de tweede rit moeten ze zich nu allemaal naar voor wringen in de neutrale start. Dat lukt de ene wat beter dan de andere en dat heeft gevolgen. Kort na de start ontstaat reeds een scheur en is er een valpartij in de smalle landwegen.

Behalve Katrijn zit iedereen nog achter deze scheur.

Yenthe is best geplaatst en doet er met enkele andere rensters alles aan om in de tweede groep de aansluiting te kunnen maken met de voorwacht, maar die wachten uiteraard niet.

Ruth en Kato zitten in de derde groep en Maëlle zit er net achter met Sophie Tierolf.


Wanneer men in de tweede ronde vooraan even het tempo laat zakken ziet het er even goed uit voor Yenthe, zij anderen sterk tot op minder dan 20” en zij krijgen hoop op aansluiting. Maar dan versnellen ze vooraan weer en enkele kilometer verder is het verschil terug opgelopen tot 30”, het groepje met Ruth en Kato telt onvoldoende rensters om de snelheid hoog te houden en zij volgen dan reeds op 2’, Maëlle blijft knokken om deze groep in te halen maar slaagt daar niet echt in. In de kop van de wedstrijd houdt Katrijn zich steeds vooraan in de groep om zo te kunnen reageren op alles wat op een aanval lijkt, zij wil duidelijk revanche na de brute pech van daags voordien.

In de derde ronde versnelt het peloton opnieuw daar er vooraan een aanval komt van, 17 rensters rijden weg van de rest en Katrijn heeft zich niet laten verrassen. Door deze tempoversnelling moet de groep van Yenthe opnieuw wat terrein prijs geven, zij volgen nu op 1’20” maar zij blijven vechten voor elke seconde en Yenthe geeft duidelijk blijkt dat haar plaats vooraan was en voor de tweede dag op rijd genekt wordt door pech. Ruth en Kato blijven strijden om de achterstand binnen de perken te houden maar op het einde van ronde 3 hebben ze net de grens van 5 minuten overschreden en moeten afstappen. Ruth perst er nog een sprint uit, samen met haar moet Kato de strijd staken en even later ook Maëlle.

Vooraan blijft de vaart er in want er zijn rensters die solo wegrijden van het peloton maar niemand krijgt een vrijgeleide en in de voorlaatste ronde start de strijd om het algemeen klassement, in de kop staan immers enkele rensters op een handvol seconden van elkaar. Telkens een groepje wegrijdt is Katrijn mee om zo een mooie rituitslag te veroveren.

Yenthe en haar kompanen blijven strijden om in de wedstrijd te mogen blijven en dat lukt, zij komen telkens binnen de tijdsgrens over de streep, met een beperkte groep van minder dan 10 is dit op zich reeds een sterk nummer. Bij het ingaan van de laatste ronde springt vooraan de Oostenrijkse Mitterwalner solo weg en het peloton lijkt te zullen berusten, op enkele kilometer fietst ze een voorsprong van 25” bij elkaar, maar in de laatste kilometers wordt een nieuwe aanval op leidster in het algemeen klassement ingezet. Drie Belgische junioren, waaronder Katrijn, een Finse en de Duitse leidster in de bergprijs knallen snoeihard weg uit het peloton dat onvoldoende kan antwoorden. Dit vijftal nadert met rasse schreden op de Oostenrijkse, in de laatste afdaling wordt aan zeer hoge snelheid het gat gereduceerd tot 20m en bij de aanvang van de laatste klim naar de streep is de inhaalrace gelukt. Katrijn zet dan haar sprint in, maar het scherp is wat van de snee, zij kan haar medevluchters niet meer remonteren en moet vrede nemen met de vijfde plaats, wat een zeer mooie uitslag is in deze internationaal bezette wedstrijd.

De groep van Yenthe heeft ook de laatste ronde nog mogen aanvatten, wat een mooie beloning is voor hun stevige weerwerk, Yenthe haalt er in de laatste klim nog eens alles uit en komt als 35ste over de streep en mag tevreden terugkijken op haar WE, zij is helemaal klaar om het veldritseizoen aan te snijden.

Katrijn en Yenthe plaatsen zich zo finaal als 30ste en 34ste in het eindklassement. Zonder de brute pech van de tweede rit en de 20 minuten extra hadden beiden veel hoger gescoord. Wij onthouden het positieve: onze ploeg lijkt duidelijk klaar om over 2 weken in Koksijde strijd te leveren voor de Belgische driekleur.

Dank aan de supporters en de ploegleiding en aan Ilse en Lut voor de foto’s.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Opmerkingen


bottom of page