top of page

Omloop van de Westhoek 21 maart 21

Corona hakt er stevig in bij de sportievelingen. Enkel wedstrijden voor beroepssporters mogen doorgaan en dan nog met zeer strikte beperkingen. Deze winter kon Yenthe nog enkele crossen meepikken, maar voor de rest staat iedereen reeds zowat een half jaar op non-actief. Er was geen enkele meeting waar onze pistiers eens hun hart konden ophalen en de start van het wegseizoen is al even problematisch. Voor onze junioren is er helemaal niks, en voor de elites/beloften is het ook afwachten. De UCI-wedstrijden 1.1 en 1.2 geven bij voorkeur startrecht aan WWT- en UCI-teams en voor clubteams rest er bijna geen plaats.

Katrijn is de eerste van ons team die dit jaar in een wegwedstrijd mag uitkomen. De Belgische nationale ploeg kreeg een uitnodiging om te starten in de Omloop van de Westhoek (UCI 1.1) en Katrijn kreeg zo een ticket om aan de zijde van nationaal kampioene Lotte Kopecky, Valerie Demey, Ellen Feytens en Nathalie Verschelden haar eerste wedstrijd als eliterenster/belofte te mogen aansnijden.

Met liefst 161 rensters staan ze om 14u aan de start in Eernegem, het is een heel divers peloton, zowel rensters uit Worldtourploegen, veel UCI-teams enkele clubteams. Dames met vele jaren ervaring op de teller, maar ook veel beloften, daarbij liefst 13 eerstejaars, waaronder Katrijn.

De wedstrijd telt 132 km, voeg daar eerst nog 7 geneutraliseerde km en je weet dat het een lange namiddag zal worden. Op het menu staat eerste een omloop van 52 km in de winderige West-Vlaamse vlakten op het menu, gevolgd door 6 lokale ronden van 13,3 km in Ichtegem met daarbij telkens een licht hellende kasseistrook van 1 km. Voor Katrijn is het afwachten wat de dag zal brengen. Er staat een stevige wind, maar de hamvraag is hoe de “grote kanonnen” de wedstrijd willen aanvatten.

Eens de wedstrijd officieel van start volgt al snel het antwoord: de gas wordt open gedraaid en na enkele luttele kilometers langs de Vaart is het peloton reeds in 2 stukken gereten, weliswaar door een valpartij, maar de tweede groep kan niet meer aansluiten en verliest steeds meer terrein. Na minder dan 20 officiële km zit er reeds 45sec tussen beide pelotons. Katrijn heeft zich in de eerste groep kunnen positioneren en peddelt dapper mee, maar aan het keerpunt in Nieuwpoort wordt alles verder uit elkaar gereten. Een keurgroep van bijna 30 rensters met zowat alle grote namen rijdt weg, Katrijn moet hen laten vertrekken. Even verder langs de Ijzerdijk verbrokkelt ook de achtervolgende groep verder. Katrijn bijt stevig op de tanden maar moet vrede nemen met een plaats in de tweede groep achter de vluchters. Bij de passage in St-Pieters-Kapelle na 35 km wedstrijd heeft de kopgroep 35sec voorsprong op de eerste achtervolgers en 1min17 op de volgende groep met Katrijn, de rest zit al op bijna 2min.

De eerste 2 achtervolgende groepen smelten met Ichtegem in zicht weer samen, maar de kopgroep is dan reeds definitief uit het zicht verdwenen en het wordt duidelijk dat deze rensters zullen bepalen wie met de prijzen gaat lopen. Uit die kopgroep trekken 8 rensters in de aanval en zo wordt het grote peloton met Katrijn terug de derde groep in wedstrijd. Bij de eerste passage over de streep telt dit peloton zowat 2min50 achterstand op de eerste vluchters en 2min20 op groep met o.a. Jolien D’hoore en Lotte Kopecky en die tijdsverschillen blijven groeien.

Na de eerste lokale ronde is de kopgroep reeds 3min10 eerder dan het peloton over de streep en men begint er rekening mee te houden dat de jury hen eerder zal doen afsprinten. Eens de speaker tijdsverschillen van ong. 5 minuten omroept houdt ook Katrijn zich klaar. Maar om een of andere reden gebeurt dit niet. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde is het verschil met de koplopers reeds opgelopen tot 7min30. De vermoeidheid is steeds duidelijker af te lezen op de gezichten van de rensters in het peloton, de snelheid blijft verder zakken, het wordt veeleer “losrijden”.

De jury kent evenwel geen erbarmen, zij telt slechts 27 dames die voor het peloton uit rijden en besluit dat de 54 rensters in dat peloton de wedstrijd over zijn volle lengte moeten uitrijden om te sprinten voor de laatste UCI-punten.

Winnares Majerus is reeds 13 minuten over de streep wanneer het peloton zich meldt, ondanks totale verzuring neemt Katrijn nog deel aan de sprint, zij wordt hierin afgevlagd als 18de, goed voor de 45ste plaats in de einduitslag. Van de 161 starters halen finaal 81 dames de eindmeet. Van de 14 eerstejaars slechts 4. Katrijn mag dus zeker tevreden terugblikken op deze wedstrijd, haar eerste confrontatie op dit niveau. Nu de conditie verder opbouwen om op 14 april met de Belgische ploeg de strijd aan te gaan in de Brabantse Pijl en op 8 mei met ons team in Schellebelle. Dit alles als corona geen stokken meer in de wielen steekt. Laat ons hopen dat onze dames spoedig aan de bak kunnen en er ook binnen afzienbare tijd terug nationale wedstrijden en jeugdwedstrijden zijn zodat zij in competitie kunnen treden om zo verder te groeien in hun sport.

Voor aanvang van deze wedstrijd was Wielerverhaal ook op post om Katrijn te strikken voor een interview. Het verslag hiervan je kan lezen op: https://wielerverhaal.com/2021/03/21/oost-vlaamse-1e-jaars-belofte-kreeg-uitnodiging-van-team-belgium-voor-omloop-van-de-westhoek-al-5-maanden-geen-wedstrijd-gereden/?fbclid=IwAR2RV-pDy7FKW-JJo83qHJ6kutt4jWDNN05j8Vbo8N7KnNKI42TVIJGzWBQ

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

bottom of page