top of page

Lichtervelde 26 september

Laatste afspraak voor de dames jeugd van dit veel te korte coronaseizoen is in het West-Vlaamse Lichtervelde. De organisatoren hebben het parcours hertekent, zij trekken de streep nu in het centrum vlakbij de kerk en de markt. Het is een vlotte omloop zonder al te veel gevaarlijke bochten en met een licht hellende strook, zware beklimmingen moet je immers niet verwachten in hartje West-Vlaanderen, de wind en de regen moeten de wedstrijd dan maar hard maken. De lengte van het ronde is een mooie 7,7km en dat staat 8x op het programma voor beide categorieën. Daar er nadien nog een wedstrijd voor junioren op het programma staat is de dameswedstrijd immers een afwachtingswedstrijd en dan rijden beide leeftijdsgroepen dezelfde afstand en vertrekken de jongsten 1 minuut voor de junioren.

De organisatie mag ondanks de storm toch 68 rensters op de deelnemerslijst zetten, netjes verdeeld tussen nieuwelingen en junioren, van elke categorie 34 vertrekkers. Op veldrijdster Yenthe na tekent de ganse ploeg present, bij de nieuwelingen staat ook Jade op de lijst, zij heeft duidelijke ambities.

Onze dames hebben er duidelijk zin want onze kleuren zijn goed vertegenwoordigd in de voorste startrij. Eens de junioren van start gaan wordt er dadelijk een bom gegooid, zij hadden duidelijk nog wat goed te maken na het BK van vorige week. Katrijn zet dadelijk de puntjes op de “i”, er is bereidheid tot samenwerking en de nieuwelingen zien hun minuut voorgift slinken als sneeuw voor de zon en reeds voor het einde van de eerste ronde lopen beide pelotons samen. Wie had gedacht dat de versmelting voor een wapenstilstand zou zorgen heeft het verkeerd voor, er wordt dadelijk beslist om stevig door te rijden en de achterdeur gaat onmiddellijk open. De eerste ronden worden afgelegd aan een hoog tempo, de rensters nemen maar goed 12 minuten per ronde, dat is een gem. snelheid van ong. 38 km/h. Na 2 van de 8 ronden is de koers al in een beslissende plooi gelegd.

Vooraan rijdt een groep van zowat 20 rensters met in hoofdzaak de betere nieuwelingen en minder dan 10 junioren. Ruth is dicht in de buurt van Katrijn gebleven en zit met haar mee vooraan, Jade maakt deel uit van de nieuwelingen die stevig meekoersen, de rest heeft zich laten verrassen.

Jolien volgt met 2 andere junioren op 45” en probeert nog de bakens te verzetten, Maëlle volgt op 1’, Kato rijdt in een groepje op 1’15” en Julie in de volgende groep op 2’. De volgende ronden worden de tijdsverschillen systematisch groter, Maëlle is intussen in de groep van Kato gekomen waar ze met 10 rensters samen strijden.

Na 2 ronden worden de eersten reeds uit wedstrijd genomen. De volgende ronden worden de tijdsverschillen systematisch groter, Maëlle is intussen in de groep van Kato gekomen waar ze met 10 rensters samen strijden.

De groep met Julie moet sprinten na 4 ronden, zij neemt geen risico’s en wordt 46ste van 68 starters, dat is 23ste van de 34 nieuwelingen.

Intussen is de regen een stuk zachter geworden en dat maakt het iets aangenamer, vooral dan voor de toeschouwers, want de wegen blijven nat. Vooraan proberen de rensters nu en dan een aanval op te zetten, Katrijn is daar meermaals bij betrokken, maar niemand raakt echt weg. De snelheid blijft op deze wijze wel hoog want de kopgroep komt de vijfde keer over de streep na net iets meer dan een uur wedstrijd.

In de groep van Kato en Maëlle proberen de rensters de achterstand te beperken, maar zij moeten bij de vijfde passage reeds sprinten voor hun plaatsen. Kato perst er nog eens alles uit en komt als tweede van het tiental over de streep, goed voor de 25ste plaats, 12de van de 34 junioren. Maëlle wordt als 29ste geklasseerd, 15de juniore.

Intussen is in het groepje van Jolien een renster gestopt, maar met haar strijdmakker haalt ze steeds meer nieuwelingen bij die vooraan moesten afhaken, even kunnen recupereren om dan het tempo van Jolien & co op te pikken waardoor dit gezelschap stelselmatig aangroeit tot een zevental rensters. Zij blijven wel stevig doorfietsen, maar na 6 ronden is hun achterstand op de kopgroep opgelopen tot 2’45” en een ronde verder worden ook zij afgevlagd. Jolien krijgt de 21ste plaats toegewezen, dat is net top-10 bij de junioren.

Slechts 15 rensters, 8 junioren en 7 nieuwelingen mogen de wedstrijd volledig uitrijden, waaronder Ruth, Katrijn en Jade. Intussen is het tempo wel gezakt, de rondetijd loopt steeds hoger op, de kopgroep is duidelijk zijn sprint aan het wapenen. De laatste ronde duurt zowat een kwartuur, dat blijkt voldoende voor Katrijn om de batterijen op te laden en de sprint volledig naar haar hand te zetten.

Zij wint sterk en sluit zo haar juniorenjaren op de weg af met een zege, tweede zege voor haar en derde voor onze ploeg in dit korte seizoen. Jade komt als 7de over de streep en dat is goed voor podium bij de nieuwelingen. Ruth sprint niet echt mee en komt als 14de over de streep, goed voor de 8ste plaats bij de junioren.

De trouwe supporters en Serge zien dat het goed was en keren met een tevreden gevoel huiswaarts. Zij hebben de weergoden niet voor niks getrotseerd.


In de wedstrijd voor heren junioren die wat later wordt gereden, staat Senne Bloem in onze outfit aan de start en hij finisht als 76ste van de 100 deelnemers.

Dank aan “Cyclistes en Flandres Photographies” en aan Martine Verfaillie voor de mooie foto’s.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page