top of page

Le Mans 10 juli

Vandaag tweede dag van de internationale meeting in Le Mans. Voor de dames elite staat het omnium op het programma. Er zijn finaal 33 dames (elite + junioren) die van start willen gaan en dus worden er kwalificaties gereden. Die staan oorspronkelijk gepland om 9u44 maar de weergoden beslissen er anders over, het regent en dan is het gevaarlijk op een buitenpiste. De hemelsluizen blijven de ganse voormiddag geopend en daar is de jeugd het slachtoffer van. De categorieën jonger dan junioren worden al snel geannuleerd en het jonge volkje moet terig naar huis, niet leuk voor hen. Een eerste keer gaat de regenkraan dicht rond de middag en de organisatoren doen er alles aan om de piste zo snel mogelijk droog te krijgen. Dat lukt maar net als de renners klaar zijn voor het eerste nummer vallen er opnieuw druppels. Nu zijn de junioren het slachtoffer. Halfweg de namiddag stopt de regenval een volgende keer en nu lijkt het menens, in allerijl wordt de piste versneld gedroogd en rond 16u30 kan de meeting eindelijk van start. De nummers worden fel ingekort ten einde zo veel mogelijk af te werken terwijl het droog is. Zo wordt de kwalificatie voor het omnium met de helft ingekort. Het wordt een puntenkoers over slechts 20 ronden met 2 sprints. De Belgische dames zijn verdeeld over de 2 reeksen, Lotte Kopecky en Katrijn rijden in reeks 1.

Daar er 12 rensters doorgaan van de 16 die starten in de reeks van Katrijn is het zaak om punten te halen, want er zijn er max. 8 die punten kunnen halen tenzij iemand voor een winstronde zou gaan. Na 7 ronden schuift Lotte Kopecky naar voor met Katrijn in haar wiel. De Noorse Stenberg wil Katrijn wegduwen, maar lukt niet echt in haar opzet. Lotte trekt de sprint voortreffelijk aan, wint die en Katrijn wordt derde, met 2 punten achter haar naam is de kwalificatie een feit. Zij sprint in de eindsprint nog mee, maar veroverd geen extra punten.

Het eerste nummer van het omnium, de scratch wordt ingekort naar 20 ronden en de Belgische dames controleren de wedstrijd. Na een aanval van Lotte loopt alles weer samen, dan vertrekt de Ierse McMullen en die neemt een halve ronde, Shari Bossuyt erachter en erover en recht naar winst. Jolien en Lotte gaan vol voor de derde plaats en nemen Katrijn mee in hun zog en zij wordt door de jury op een mooie achtste plaats gezet, goed voor de eerste 26 punten.

In de temporonden kort men terug fel in om tijd te winnen, 16 ronden met 12 sprints. Stenberg wint de eerste, Maike Van der Duin wint er eentje en wordt door de Belgische toppers afgeblokt om een tweede te winnen, Shari, Lotte en Jolien nemen er elk 3 voor hun rekening.

Voor de eindsprint neemt Jolien Katrijn mooi mee naar de eindsprint, wat een lead-out voor een eerstejaars, Katrijn wint die zuiver en wordt zo vierde in dit onderdeel, goed voor 34 punten extra.

In de afvalling starten nog 23 rensters, eentje geeft er de brui aan. In het begin lijkt alles opnieuw naar wens te verlopen, maar bij de 12de afvalling wordt Katrijn door de jury afgeroepen. Het was nipt en er is discussie maar de beslissing is onherroepelijk, 12de in de afvalling, niet zo gunstig want dit levert slechts 18 punten op. Gelukkig verzamelen de meeste directe concurrentes niet te veel extra punten.

Na de afvalling is het duidelijk dat het podium volledig Belgisch zal kleuren, Jolien, Lotte en Shari moeten alleen nog onderling uitmaken wie op welk trapje komt, hun puntentotala bedraagt dan resp. 114 (Jolien) en 112 (Shari en Lotte), de Nederlandse Van der Duin staat op 98, de Noorse Stenberg op 84, dan volgt de Nederlandse Kessler op 78 gevolgd en op plaats 7 staat Katrijn eveneens met 78 en op de voet gevolgd door haar Franse leeftijdsgenote Nenadovic met 76. Met andere woorden Katrijn staat bijna zeker in de top-10, zij kan nog iets stijgen of iets zakken naargelang haar resultaat in de afsluitende puntenkoers. Deze wordt beperkt tot 50 ronden met 5 sprints. Onze dame rijdt zeer attent en als voor de eerste sprint Jolien naar voor schiet schuift ze goed mee en komt als vierde over de streep, voldoende voor een eerste punt en de 6de plaats op dat moment. In de derde sprint schuift ze terug goed mee en pikt een tweede keer een puntje mee.

Na deze sprint neemt Lotte in geen tijd solo een winstronde en verzekert zich zo van eindwinst, er komen dan nog wat aanvallen en Katrijn countert de stevigste om zo zeker te blijven van haar zesde stek. Dat lukt en het heeft er even de schijn van dat ze in de eindsprint nog met punten aan de haal zal gaan, maar zij en de eerdere vluchters vallen stil en de kop van het peloton komt over hen heen gevlogen in de laatste hectometers.

Zeer leerrijke dag voor Katrijn die haar inspanningen bekroond ziet met een mooie zesde plaats die haar heel wat UCI-punten oplevert.

Morgen laatste dag met enkel een puntenkoers op het programma, evenwel terug met eerst een kwalificatie.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page