top of page

Landskouter 26 juli DJ

Afspraak in Landskouter voor een criterium over 18 ronden van 2,7km met daarin de Rooberg als scherprechter, 1100m lang met een hoogteverschil van 28m, bijna volledig vervat in de onderste hectometers richting aan de finishlijn, gevolgd door een lange uitloper. Vierde wegwedstrijd op 9 dagen met tussenin ook nog een tijdrit. Hopelijk wordt het niet vierde en laatste wegwedstrijd van het seizoen, indien er nog komen zal het vrijwel zeker zonder publiek zijn.

Net nu het publiek het ook lijkt begrepen te hebben want de corona-coaches hadden weinig moeite om het aanwezige publiek tot de correcte discipline aan te manen wat betreft mondmaskerplicht of verplichte staprichting. Van onze ploeg zijn er 5 rensters aan de start, waarbij Ruth het volledige lijstje van hierboven heeft afgewerkt, m.a.w. 5de deelname op 9 dagen. Yenthe, Maelle en Jolien zien hun teller op 4 staan, Katrijn op 3. Daarbij valt wel te vermelden dat Katrijn op maandag een testtijdrit reed en Jolien en Katrijn op donderdag selectietesten hadden op de piste. Onze dames hebben er dus zowat alles uitgeperst in deze korte periode dat er kon gekoerst worden en dat siert hen. Van Assche Recycling steunt dit criterium en dus prijkt het logo van de hoofdsponsor niet alleen op de trui maar ook op de rugnummers.

Het aantal deelnemers was beperkt tot 50, in de loop van de week was er nog een wachtlijst, maar de laatste dagen regende het uitschrijvingen, deels door de coronagolf, deels ook omdat rensters begonnen te voelen dat zoveel wedstrijden op deze korte tijdspanne wat veel bleek, zeker gezien het telkens over “geaccidenteerd parcours” liep. In de startbox verschijnen finaal 44 rensters, 23 junioren en 21 nieuwelingen.

De junioren starten eerst en wanneer zij op zowat 1km van de finish zijn mogen ook de nieuwelingen zich in de pedalen klikken voor 1 ronde minder.

Bij de eerste doortocht aan de streep zijn de junioren nog allen samen en tellen 1’30” achterstand op de nieuwelingen, de volgende ronde is dat maar lichtjes gezakt naar 1’25”, op het einde van ronde 3 is het verschil nog steeds stabiel maar dan komt er een versnelling van Julie De Wilde en haar kompanen, Katrijn kan aanpikken, Jolien ziet de trein voor haar neus vertrekken maar moet even passen, onze andere rensters kunnen evenmin meteen aanpikken en de trein is vertrokken.

Zes junioren zetten de achtervolging in op de nieuwelingen en naderen snel, een ronde verder komen ze reeds door op 28”, de groep met onze 4 andere dames heeft ook de snelheid opgetrokken en zit op 58”.

Na 5 ronden is de situatie zowat onveranderd, maar in ronde 6 wordt het wat ingewikkelder. Bij de nieuwelingen heeft Febe Jooris beslist niet op de komst van de junioren te wachten en waagt haar kans. Zij rijdt 16” weg van de anderen terwijl de junioren dan op 21” van de nieuwelingen zijn genaderd, nog eens 41” seconden later komt de tweede groep junioren door waar ons viertal er alles aan doet om de voorwacht binnen schot te houden zodat ze bij de minste aarzeling vooraan nog kunnen terugkeren.

Nog een ronde verder is de situatie ongeveer gelijk, enkel is het verschil tussen de 2 junioren pelotons opgelopen tot 54”. In de achtste ronde halen de 6 eerste junioren met daarbij Katrijn de nieuwelingengroep bij en is het verschil met de tweede groep 1’05”. De situatie blijft nu dat nieuwelinge Febe Jooris met een schommelende voorsprong voorop blijft terwijl het verschil tussen de 2 pelotons steeds rond 1’ schommelt. De achterdeuren staan echter wijd open, veel rensters moeten ook de tweede groep laten rijden en worden wat later gedubbeld en uit wedstrijd genomen.

Ons viertal blijft evenwel goed meedraaien in de tweede groep. Pas in de elfde ronde wordt de vluchter tot de orde geroepen en zetten enkele junioren zich stevig op kop waardoor de voorsprong oploopt naar 1’30”. Rond dat moment wordt de wedstrijd om een of andere reden met een ronde ingekort. Wanneer het vooraan even stilvalt komt de tweede groep terug tot bijna 1’, maar dat is het sein voor Julie DW om een nieuwe aanval te plaatsen waardoor het verschil terug oploopt, Katrijn pareert echter elke uitval en telkens kunnen ook de andere junioren terug aansluiten met wat nog rest van de nieuwelingen vooraan, en dat zijn er opnieuw een tiental. Bij het ingaan van de laatste ronde probeert Julie DW het opnieuw maar Katrijn zit opnieuw dadelijk in het wiel en de anderen volgen. Zo wordt het een eindsprint waarbij Julie DW duidelijk de sterkste is.

Katrijn weert zich als een duiveltje in een wijwatervat maar moet voor de derde keer op rij vrede nemen met de tweede plaats. Zij heeft wel nog voldoende voorsprong op de andere 4 junioren, die na haar de plaatsen 3 t.e.m. 6 bezetten. De tweede groep heeft het de laatste ronde iets rustiger aangepakt en sprint 2’30” later voor de 18de plaats, bij de junioren voor de 7de plaats. Onze rensters hebben reeds veel gegeven in de achtervolging maar halen nog eens alles uit de kast, zoals eerder doen ze dit wiel in wiel, Ruth eindigt derde in deze eresprint en komt zo nog haar plaats opeisen in de top-10 van de junioren, Jolien, Maëlle en Yenthe komen die in die volgorde als 6de, 7de en 8ste over de streep. Finaal beëindigen 28 rensters de wedstrijd.

Dank aan de aanwezige supporters en Lut, Benny en Marc voor de vele foto’s. Die van Marc zetten wij onder dit verslag terug even op een rijtje. Nu is het afwachten of, waar en hoe onze dames nog ergens aan de start zullen staan. Normaliter is de volgende afspraak vrijdag voor een nieuwe tijdrit op het circuit van Zolder, evenwel zeker zonder publiek. Voor alle info: blijf onze blog volgen.
Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page