top of page

Koksijde 20 september: BK weg

Eindelijk is het zover: een Belgisch kampioenschap op de weg voor de dames jeugd, plaats van afspraak is Koksijde. Daar is een omloop van 11,1 km uitgestippeld met als enige hindernis de beklimming van de Hoge Blekker. Deze omloop moet door de junioren 6x worden afgelegd en door de nieuwelingen 5x. De federatie koppelt het BK van de meisjes nieuwelingen immers aan dat van de dames junioren en organiseert het kampioenschap volgens de formule van een “regionale” wedstrijd, m.a.w. de junioren starten eerst en de nieuwelingen gaan van start ongeveer 1 minuut voor de eerste doortocht van de junioren. Een systeem dat nu 3 jaar in voege is en in de regionale wedstrijden zijn vruchten heeft afgeworpen en de Belgische jeugdrensters sterker heeft gemaakt, maar een formule die riskant is op een BK.

Al onze Belgische rensters gaan van start, zijnde bij de junioren Katrijn, Kato, Yenthe, Jolien, Ruth en Maelle, bij de nieuwelingen Julie evenals toekomstig ploeglid Jade. In totaal nemen 57 junioren en 53 nieuwelingen de start.

Onze rensters zijn tijdig aan de verzetcontrole en staan zo bijna voltallig op de eerste rij, enkel Ruth start wat verder door mondmaskerperikelen.

Van bij de start wordt er aangevallen, Katrijn is de eerste maar wordt dadelijk teruggeroepen, het is wachten op de vierde aanval, deze van Julie Hendrickx, alvorens men niet meer voldoende reageert.

Yenthe ruikt haar kans en vertrekt ook, maar de veldrit van de dag voordien eist zijn tol, zij kan de oversteek niet maken en wordt terug ingelopen.

Intussen is de voorsprong van de vluchtster opgelopen tot zowat een halve minuut. Zij draait de laatste 200m van de eerste ronde in en pas dan geeft men de start van de nieuwelingen, 25” later rijdt Julie H reeds over de streep en het peloton junioren doet dat ong. 35” later. Julie H heeft de staart van het nieuwelingenpeloton dadelijk in het vizier en kan hen enkele kilometer verder reeds bijbenen.

Zij krijgt dadelijk steun van een clubgenote en de snelheid van de nieuwelingen wordt hoog gehouden, in zoverre dat Julie Nicolaes de groep moet laten rijden. Intussen is bij de junioren de verstandhouding zoek.


Er komt geen tegenreactie die naam waardig op gang en het tijdsverschil tussen de twee pelotons loopt ronde na ronde op, op het einde van ronde 2 is het 1’30, na ronde 3 reeds 2’05”.

Er komt nu en dan nog een versnelling, Katrijn probeert enkele keren maar wordt steeds gecounterd, ook Ruth en Jolien versnellen even maar krijgen evenmin een vrijgeleide.


Jade probeert bij de nieuwelingen de sprint te ontlopen maar wordt steeds op het matje geroepen. Op het einde van de vierde ronde tikt de chrono 2’45” weg tussen beide groepen en bij het ingaan van de laatste ronde zelfs 4’25”. Bij de junioren is de titel gaan vliegen en het peloton koerst nog voor zilver en brons. De nieuwelingen rijden eerst over de streep, Jade probeert nog alles er uit te halen, maar finisht als 8ste. Bijna 5’ later in de sprint bij de junioren probeert Katrijn nog een medaille te veroveren, maar Marith Vanhove en Julie De Wilde zijn haar te vlug af. Zij wordt zo vierde en tuimelt net naast het podium, het is voor het eerst dit seizoen dat ze in een wegwedstrijd niet als één de eerste drie junioren over de streep rijdt. Ruth eindigt op plaats 16, Kato op stek 22, Maelle eindigt 2 plaatsen verder, Jolien wordt 28ste en Yenthe 32ste.

Onze ploeg blijft op dit BK met lege handen achter. Na een mooi, maar kort seizoen met enkele sterke resultaten hadden wij op een extra kers op de taart gehoopt, maar die is er jammer genoeg niet gekomen. Op de weg telt het seizoen nog enkele wedstrijden, laat er ons nog een lap op geven.

Dank aan de ploegleiding en de trouwe supporters voor de steun. Dank aan Lut voor de mooie actiefoto's.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page