top of page

Iddergem 11 juli

Bijgewerkt op: 15 jul. 2020

Afspraak in Iddergem op de Vlaamse feestdag, meteen ook goed voor enkele verjaardagen binnen het team, dat verzamelen blaast op het erf van André en Marie-Thérèse, super gelegen kort na de aankomstlijn. Mooie zon, zoals het op een feestdag hoort en 6 dames van ons team aan de start, naast belofte Esmée een kwintet junioren met Ruth, Maëlle, Yenthe, Kato en Katrijn. Ploegleiders Serge en Jonas kijken tevreden toe.

Mooi in rij en gemaskerd schuiven ze aan om hun rugnummer af te halen samen met de rest van het peloton, in totaal 76 dames, onderverdeeld in 14 junioren en 62 elites, waarvan 18 met UCI of proflicentie, m.a.w. een sterk deelnemersveld met naast Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke ook Valerie Demey, Sanne Cant, Ellen Van Loy en vele anderen.

Voor de wedstrijd wordt een minuut stilte in acht genomen voor de vorige week overleden renner Niels De Vriendt, een jongen uit de streek. Het parkoers is iets meer dan 7km lang en bestaat voor een deel uit een bochtenrijk stuk in Iddergem dorp gevolgd door een lange lus doorheen de velden, waar de wind vrij spel heeft. Veel vlakke stukken zitten er niet bij, het is voortdurend draaien en keren, remmen en optrekken en gas geven op de lange helling naar de witte kapel. Deze selectieve ronde staat 13x op het programma, goed voor 93 km. Onze rensters kiezen mooi positie in het peloton, maar Kato heeft pech, op het einde van de tweede ronde moet ze vol in de remmen door een renster voor haar die uit haar pedaal schiet, en verzeilt ze in de achterhoede waar ze dapper blijft voortstrijden in het gezelschap van enkele andere rensters, maar de aansluiting maken zit er niet meer in.

Op het einde van de derde ronde wordt de snelheid opgedreven en even later noteren wij vooraan een eerste aanval van Valerie Demey en Marith Vanhove. Zij rijden een mooie voorsprong bij elkaar waardoor het peloton vol aan de bak moet. In een bocht gaat Demmy Druyts onderuit net na Katrijn, gelukkig valt niemand anders en zo blijft de scheur vooraan beperkt en loopt het peloton snel terug samen. De achtervolging op de vluchters komt goed op gang en de snelheid gaat nogmaals met een ruk omhoog.

Deze tempoversnelling wordt de achtervolgende Kato noodlottig en zij wordt even later met haar groepje uit wedstrijd genomen.

Intussen is het hogere tempo ook noodlottig geworden voor Ruth en Maëlle die het peloton moeten laten rijden en een ronde verder de strijd moeten staken.

Katrijn heeft net een inspanning geleverd in een achtervolging en krijgt de rekening gepresenteerd, zij moet even naar adem happen en een moeilijk moment doorbijten, zij zakt naar achter in het peloton terwijl Esmée naar voor schuift.

Yenthe krijgt het eveneens moeilijk en verdwijnt langs de achterdeur. Iets later komt er een wapenstilstand vooraan, net te laat voor Yenthe wiens gezelschap niet meer bij machte is om de aansluiting te maken, waardoor ook zij uit wedstrijd wordt genomen. De relatieve rustpauze van het peloton geeft Katrijn de kans te recupereren en terug positie te kiezen in de voorste gelederen. Het peloton is intussen gehalveerd, nog slechts 39 rensters in wedstrijd.

Iets over halfweg gaat de snelheid terug omhoog na een aanval van Mieke Dockx. Onze twee laatste “Mohikanen” houden mooi stand en rijden in hun traditionele posities, Katrijn in de voorhoede, Esmée in de achterhoede.

Onze Limburgse is terug sterk bezig, hoewel zij bijna de ganse wedstrijd achteraan rijdt weet zij elke breuk en scheur te herstellen en te overleven. De aanval van Mieke Dockx is een kort leven beschoren, maar veldrijdsters Ellen Van Loy en Alicia Franck nemen dadelijk de fakkel over en zetten met hun twee een aanval op die meer dan 2 ronden stand houdt en hen een maximale bonus van bijna een minuut oplevert. Joyce Vanderbeken gaat dan in de tegenaanval waarna Jesse VDB terug de achtervolging organiseert.

Met nog 2 ronden te gaan loopt alles terug samen. De snelheid zakt nu niet meer waardoor er geen ontsnappen meer mogelijk is, niemand die nog fris genoeg is bij de herstart van het seizoen om een finale uitval te wagen. De laatste ronde wordt aangesneden met nog 31 rensters in wedstrijd, waaronder 4 junioren. Deze voltallige groep snijdt even later de laatste rechte lijn aan.

Op kop Jesse VDB en Marith Vanhove, die het ondanks haar veel kleiner juniorenverzet haalt met een straat voorsprong. Katrijn sprint nog sterk mee en komt als negende over de streep, derde juniore, net na Julie De Wilde. Esmée wordt als 23ste afgevlagd. Wie de wedstrijd heeft gezien kan beamen dat het geen makkie was, onze dames die de eindmeet niet haalden mogen de schouders zeker niet laten hangen, er komen nog wedstrijden aan waarin ze nieuwe kansen krijgen. Te beginnen maandag as. in Zolder, terug in een gemengd peloton elite + junioren en daarna in het verlengd WE het drieluik voor dames jeugd met op zaterdag Kerniel, zondag Duisburg en dinsdag Herzele. Dank aan de talrijk opgekomen supporters, Lut voor de vele mooie foto’s en niet te vergeten André en Marie-Thérèse op wiens erf we onze figuurlijke tenten mochten opslaan.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

コメント


bottom of page