top of page

Flanders Diamond Tour Nijlen 13 juni

Bijgewerkt op: 15 jun. 2021

Katrijn kreeg dank zij de nationale ploeg startgelegenheid in de Flanders Diamond Tour in Nijlen, een UCI 1.1 in het kader van de Lotto Cycling Cup, een peloton dat de vergelijking met dat van Dwars door de Westhoek van de week voordien mocht doorstaan met vooral terug de sterke blokken van DSM en SD Worx onder de 158 deelneemsters. Deze keer wel een totaal ander parcours met 11 volledig vlakke rondjes van 12,4 km, goed voor een totaal van 136,6 km. Dus hier geen hellingen om scherprechter te spelen, maar lange brede wegen waar de snelheid enorm kan opgedreven worden door de aanwezige profs.

Voor Katrijn is het een laatste test voor het BK van volgende zondag, hopelijk heeft de wedstrijd van vorige zondag voldoende koersritme in de benen gebracht om lang stand te houden. Broer en zus hebben de examens achter de rug en komen de trouwe supporters vocaal ondersteunen.

In tal van vorige wedstrijden lieten de sprintersploegen een vroege vlucht vertrekken hielden die in het vizier om ze dan in de laatste ronde bij te benen en het tot een massasprint te laten komen. Dat inspireert een aantal rensters om al in de eerste kilometers de aanvalstrom te roffelen, maar dit keer hebben de WWT-ploegen een ander scenario uitgewerkt. Niemand raakt weg en de controle blijft behouden, soms waaiert het peloton breed uit over de weg, wat later wordt een bommetje gegooid en wordt de snelheid opgetrokken alsof de streep net achter de hoek ligt.

Niet iedereen kan die tempowissels aan en reeds na 25km worden de eerste rensters gelost. Katrijn is duidelijk in betere doen en handhaaft zich mooi in de voorste gelederen van het peloton op een plaats waar ze het koersverloop goed kan volgen en ze niet teveel energie verspilt na de bochten.

In de vijfde ronde zijn er weer een aantal stevige demarrages, maar niemand raakt weg, toch niet vooraan, wel achteraan, deels door de hoge snelheidspieken, maar deels ook door de vele valpartijen.

Sommigen, zoals Jolien D’hoore slagen er in om terug te keren, voor de meesten betekent een val einde verhaal. Katrijn blijft meedraaien en kan de snelheid goed verteren. In de zesde ronde zet de Franse Mettraux een aanval op, zij neemt tot een halve minuut voorsprong, maar kan niet stand houden, in de achtste ronde waagt de Franse belofte Kerbaol haar kans, maar ook zij wordt al snel terug tot de orde geroepen.

Op iets meer dan 30 km van het einde is het de beurt aan Silke Smulders, ook zij raakt alleen voorop maar zij kan wel tot meer dan een minuut voorsprong nemen op het peloton. Deze tweedejaars uit Nederland kan beginnen dromen, maar de sprintersploegen drijven de snelheid verder op en het peloton heeft haar al snel terug in het vizier.

Katrijn ziet het zitten om niet alleen de DNF te ontlopen maar zelfs een mooie ererang te veroveren maar dan slaat plots het noodlot toe. Op 7km van het einde in een moeilijke bocht naar links zit ze aan de binnenkant en de rensters voor haar schuiven door maar houden zich nipt recht. Katrijn moet ook alles uit de kast halen om hen te ontwijken en kan een val niet meer vermijden, zij komt hard met de knie tegen de rand van het voetpad en moet even bekomen.

Dat brengt haar wel ruim in beeld op de livestream van RTV en geeft de commentatoren de tijd om haar even te bewieroken. Zij kan even later gelukkig wel haar weg voortzetten en komt iets meer dan 5 minuten na winnares Lorena Wiebes over de streep als rode lantaarn op plaats 103 en weet zo te vermijden dat er meer dan 55 dames met DNF in de uitslag komen.

Enerzijds teleurstelling om door de val niet te weten waar ze kon uitkomen na een lange wedstrijd die aan meer dan 41 km/h werd betwist, maar anderzijds tevreden dat ze had stand gehouden en dat de schade al bij al blijkt mee te vallen. De eerste dagen iets voorzichtiger trainen, op donderdag examen en dan zondag zien hoever ze raakt in het Belgisch kampioenschap in Waregem. Duimen maar.

Wie het allemaal nog eens wil beleven, val incluis, kan terecht op https://www.youtube.com/watch?v=J2EGWPVdfcU voor de reportage van RTV, maar je kan dan dadelijk doorspoelen naar minuut 29 vooraleer de eigenlijke reportage start.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page