top of page

Fiorenzuola d'Arda 12 oktober: goud in puntenkoers


Nadat de zondag het EK een rustpauze moest nemen door de regen kon het op maandag terug van start. Het programma werd sterk herschikt over maandag en dinsdag heen en zo kwamen puntenkoers en Madison beiden op maandagnamiddag. De bondscoach besliste om Katrijn naast de Madison ook de puntenkoers te laten rijden en zo mocht zij vandaag 2x het betonnen ovaal op. Het schema liep nog heel wat vertraging op door een zware valpartij aan het begin van de namiddag waarbij Shari Bossuyt een sleutelbeenbreuk opliep en moest afgevoerd worden naar een lokale kliniek. Bijna 2u moest er gewacht worden op de terugkeer van de ambulance alvorens het wedstrijdprogramma kon hervat worden.

Maar iets na 16u mocht Katrijn dan toch van start in de puntenkoers voor dames junioren. Slechts 10 dames op de deelnemerslijst, maar daarbij toch wel verscheidene kleppers die zich reeds eerder onderscheiden hebben. Er staan 50 ronden op het programma met een sprint om de 5 ronden. Katrijn is van bij het begin goed bij de pinken en weet in de eerste sprint dadelijk het volle pond te verzamelen wat goed is voor "de moral". In de volgende sprints blijft ze punten sprokkelen, 3x 3 en 1x 2 en daardoor staat ze halfweg stevig aan de leiding met 16 punten, gevolgd door de Portugese Campos met 13 en de Nederlandse Hengeveld met 9. Het is dan reeds duidelijk dat dit trio de podiumkandidaten bij uitstek zullen zijn. De Italiaanse topfavoriete Gasparinni heeft haar dagje niet en totaliseert nog maar 2 punten. Zij probeert het dan met een aanval in de hoop een bonusronde te vergaren, maar op een piste van 400m is dat geen sinecure. Zij verspeelt hierbij veel krachten en wordt even later terug ingehaald, zij heeft geen winstronde noch punten verzameld, m.a.w. ze deed een "chasse patate". In de zesde sprint haalt Katrijn geen punten terwijl Hengeveld er 5 bijschrijft en Campos met 3 punten op gelijke hoogte van onze dame komt. In de volgende sprint is het terug Hengeveld die de volle buit pakt, Campos volgt en Katrijn wordt derde waardoor het steeds spannender wordt want de Nederlandse en Portugese hebben nu elk 19 punten op het bord en Katrijn 18 waardoor ze voor het eerst de leiding kwijt is. In de volgende ronden kiezen de Poolse en Oekraïense het hazenpad en veroveren zo in de achtste sprint de betere punten terwijl Katrijn terug na Campos over de streep rijdt waardoor het nog prangender wordt. In de voorlaatste sprint kantelen evenwel de kansen. De Poolse Szalinska wint deze maar Katrijn wordt tweede voor Hengeveld terwijl Campos niet kan scoren. Resultaat is dat Katrijn de koppositie herovert met 22 punten terwijl haar naaste rivalen elk 21 eenheden tellen. Katrijn weet dat ze er baat bij heeft als anderen de punten weggraaien, maar de Nederlandse en Portugese houden de zaak voldoende samen waardoor de eindsprint toch nog beslissend wordt. De Italiaanse Gasparinni en de Duitse Eberle proberen daarin de meubelen nog enigszins te redden, Katrijn weet zich uitstekend te positioneren en zet Campos en Hengeveld achter zich, zij geeft haar beide rivalen niet meer de kans haar te remonteren en wordt zelf derde in de eindsprint voor dubbele punten en verovert zo de Europese titel.

Mooie zege die door het Belgisch supporterslegioen uitbundig gevierd wordt. De talrijke berichtjes die volgen geven duidelijk aan dat deze wedstrijd aan het thuisfront gevolgd werd via de livestream.


Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

1 Comment


Benny De Vylder
Benny De Vylder
Oct 13, 2020

Proficiat Katrijn met je dubbel gouden plak

Like
bottom of page