top of page

Dwars door de Westhoek 6 juni

Laatste WE waarin er enkel wedstrijden zijn voor profs, daar mogen ook een aantal niet-profs aan de start komen, maar onze ploeg had nog niet het geluk een wildcard te krijgen, daardoor moest iedereen op zijn honger blijven zitten, enkel Katrijn kon via de nationale selectie aan enkele wedstrijden deelnemen. Dwars door de Westhoek was haar derde selectie, een wedstrijd van 125km waarvan zowat 70km doorheen het West-Vlaamse Heuvelland, dat wil zeggen klimmen en dalen, daarin een lus van 14km met de beklimming van achtereenvolgens Scherpenberg, Rode Berg (12%) en Sulferberg (8%), dat is een serieuze boterham. Als er dan met SD Worx, DSM, Movistar en Bike Exchange 4 Worldtour-ploegen aan de start staan naast nog enkele van de betere UCI-teams, dan weet je dat het als eerstejaars moeilijk wordt, des te meer als je meer dan 7 weken zonder competitie bent en tegen gerodeerde profs op pad wordt gestuurd. Je kan dan enkel hopen dat ze de wedstrijd in het Hageland nog voelen, een snipperdag nemen en niet te snel de gashendel helemaal open draaien.

Om 14u30 verlaat het peloton Boezinge om na 10 km vlakke en brede wegen een meer dan haakse bocht te nemen om aan het eerste, nog lichtere, klimwerk te beginnen langs smalle landwegen.

Maar net voor het opdraaien van deze Dikkebusweg is er een massale valpartij waarbij tal van rensters betrokken zijn. Gelukkig gebeurt dit allemaal achter Katrijn, de valpartij is zo massaal dat even later de wedstrijd wordt geneutraliseerd, het ganse peloton moet 15min wachten waarna een nieuwe start volgt. De lus van meer dan 20 km in het golvende landschap rond de Kemmel wordt afgewerkt en de eerste schifting wordt doorgevoerd, onze dame kan hier nog overleven in het eerste peloton. Dan draait het peloton de Scherpenberg op waarna het echte werk kan beginnen. Aan de voet van de Rode Berg heeft het peloton reeds een voorsprong van anderhalve minuut op de tweede groep.

Op die Rode Berg, na 38 km koers, knalt Majerus met 5 anderen in haar spoor weg van het peloton, de snelheid ligt te hoog voor een aantal rensters waaronder jammer genoeg ook voor Katrijn. Zij weert zich met enkele anderen als een duivel in het spreekwoordelijke wijwatervat, maar op de top van de Sulferberg is het verschil met de aanvallers reeds 1’50” en rijdt ze 1’30” achter het peloton.


Na de tweede keer Scherpenberg rijdt ze in duo met Ellen Feytens en is de achterstand op het peloton reeds 2’30”, zij worden bijgehaald door een groepje achtervolgers en samen proberen zij de achterstand zo klein mogelijk te houden, ook Nora Tveit wordt wat verder door deze groep opgeslokt en op de tweede passage van de Sulferberg is het verschil met het peloton reeds 3’30”, de vluchters zijn dan zelfs 4’25” eerder gepasseerd.

Deze groep mag ook de derde heuvelpassage aansnijden en komen dan door aan de voet van de Rode Berg op 4’30” van het peloton en op de top van de Sulferberg op 5’30”, m.a.w. zij verliezen per 7 km constant 1’ op het peloton. Rensters die uit deze groep worden gelost, en dat zijn er nog heel wat, moeten dadelijk de wedstrijd verlaten, waardoor de groep steeds verder uitdunt.

Zij mogen nog de terugweg naar Boezinge aanvatten maar moeten net voor het opdraaien voor de plaatselijke ronden de wedstrijd verlaten, dat is na zowat 80km wedstrijd.

De trouwe supporters en ploegleiding waren aanwezig om haar aan te moedigen in deze zware wedstrijd. Het was een harde noot, maar bij de dames is het nu eenmaal zo dat er geen beloftencategorie is en je dus dadelijk voor de leeuwen wordt gegooid. In een normaal jaar kan je dan tussendoor wat verder doorgroeien in het regionale circuit, maar dat ligt door corona al het ganse seizoen stil. Volgende week is er op zaterdag een eerste regionale wedstrijd in Nokere (80km), maar wij weten nu nog niet welke van onze rensters daar (mogen) starten. Katrijn start op zondag opnieuw met de nationale ploeg, dit maal in Nijlen in de Flanders Diamond Tour, dit keer een volledig vlak parcours met 11 rondjes van 12,4 km met daarin telkens enkele kasseistroken. Er zijn terug een aantal Worldtour-teams aan de start en het wordt afwachten welke wedstrijd zij er willen van maken.

De week nadien staan onze Belgische dames aan de start van het BK in Waregem, met weinig of geen wedstrijdkilometers in de benen en dat voor een wedstrijd over 140km. In België staan nog steeds alle dames samen aan de start, er worden nadien 3 truien verdeeld, naast dé trui, nu in handen van Lotte Kopecky is er ook eentje voor beloften die nog geen profcontract hebben en eentje voor dames die aangesloten zijn bij clubteams.

Onze Nederlandse dames moeten als niet-prof wachten tot oktober op hun NK, zij zullen dan normaliter wel met wat wedstrijdritme aan de start verschijnen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Σχόλια


bottom of page