top of page

Cessange 16 augustus

Door de verhoging van de corona-cijfers zijn in ons land op enkele dagen tijd zowat alle wedstrijden voor dames afgelast in augustus. De laatste wegwedstrijd voor onze dames dateert van 26 juli. Gelukkig is de familie Gielkens op de hoogte van een organisatie in het Groothertogdom Luxemburg en geeft de info door aan onze rensters. Tekenen present in Cessange: Katrijn als junior en Esmée als belofte, daarnaast ook bijna-lid Jade die bij de nieuwelingen van start gaat. Ondanks de weinige wedstrijden voor dames en de al bij al niet zo lange verplaatsing is het deelnemersveld eerder gering, slechts 8 nieuwelingen en in totaal 23 dames ongeveer gelijk verdeeld over de categorieën elite, belofte en junioren. Het parkoers is een rondje van 10 km met daarin enkele best pittige klimmetjes en dito afdalingen, goed voor 90 hoogtemeters per ronde. De laatste hectometers naar de streep zijn mooi bergop en alles is dus aanwezig voor een mooie wedstrijd. De nieuwelingen moeten dit 6x afleggen, de rest 7x. Alle dames starten samen, de nieuwelingen sprinten gewoon een ronde vroeger dan de rest. Nog een eigenheid aan de wedstrijden in Luxemburg: het peloton jongens nieuwelingen vertrekt 5 minuten voor de dames van start gaan. Opwarming en start zijn onder een loden middagzon, maar de wedstrijd is nog niet helemaal gestart als de eerste regendruppels vallen.

Iedereen krijgt onmiddellijk schrik voor valpartijen, maar deze blijven gelukkig uit bij de dames. De eerste ronde wordt aan een rustig tempo afgewerkt en ook in de tweede ronde lijkt men te zullen wachten tot de regen ophoudt en de wegen droog zijn. Dat eerste wordt waarheid, maar in de laatste kilometers steekt de Luxemburgse belofte Nina Berton het vuur aan de lont.

Katrijn trekt onmiddellijk mee in de aanval en in enkele schuifjes ontstaat zo een kopgroep van 6 met daarin onze dame als enige juniore. Jade waagt als nieuwelinge de sprong niet en focust zich op topfavoriete Zoë Backstedt. Esmée mist de goede trein. Vooraan werken de zes goed samen en zij bouwen snel een mooie voorsprong uit.

Een ronde verder is het tijdsverschil reeds 1’30”, in het peloton raakt men niet georganiseerd en Esmée houdt een waakzaam oogje in het zeil.

De kopgroep raapt intussen de eerste nieuwelingen op, sommigen proberen nog een korte kopbeurt in de hoop met de dames dichter te komen, anderen sterven in het wiel. Na 4 ronden is het verschil opgelopen tot 2’30”, na 5 ronden is er exact nog 1 minuut bij en de wedstrijd ligt in zijn spreekwoordelijke plooi.


Het peloton beseft ten volle dat de vogels gaan vliegen zijn en dat ze zullen sprinten voor de zevende plaats. Esmée en Jade hebben geen moeite om het tempo te volgen, zij rijden vlot mee. Voor Jade is het een extra ervaring, het is de eerste keer dat zij in een wedstrijd met dames elite rijdt. Bij het ingaan van de laatste ronde trekt Katrijn nog eens de snelheid omhoog en iedereen kraakt in haar wiel. Zij rijdt van haar metgezellen weg en kan aan een tijdrit van 10 km beginnen. Enkele minuten later is het peloton aan de streep, moment waarop de nieuwelingen moeten strijden voor hun uitslag. Jade sprint heel sterk tegen Backstedt maar moet met miniem verschil de duimen leggen. De Britse weet evenwel dat zij niet met het correcte verzet rijdt en maakt dit dadelijk na de aankomst sportief kenbaar aan Jade die aldus uitgeroepen wordt tot winnares en met de mooie ruiker naar huis mag. Intussen blijft Katrijn verder beuken tegen de hellingen om haar opponenten af te houden. Als ex-Buffalo rijdt ze de laatste kilometers met de strijdkreet “nie neute, nie pleuje” in het hoofd. Haar eerdere compagnons de route moeten allen plooien.

Zo komt Katrijn finaal solo over de streep met een voorsprong van 13” op haar dichtste achtervolger, de Luxemburgse belofte Nina Berton en 20” op 3 anderen. Dat er deftig werd gereden mag blijken uit het feit dat ondanks 2 “kalme” ronden Katrijn toch aankwam na 1h48’42”wat over een afstand van 70 km een gemiddelde van 38,6 km/h betekent. Net geen 7’ na Katrijn komt het peloton de helling opgereden en sprint voor de zevende plaats. Esmée komt zowat halverwege de groep binnen en wordt op de 14de plaats afgevlagd, dat is 5de belofte.

Mooie triomf voor ons team. Ploegleider Jonas, co-sponsor Gielkens en de trouwe supporters kijken tevreden terug op deze tweede zege voor onze ploeg in dit zeer gereduceerde seizoen.

Dank aan Wendy en Vera voor de mooie foto’s.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page