top of page

Cali 11 september

Bijgewerkt op: 13 sep. 2021

Derde dag op de Nations' Cup, tweede wedstrijddag voor Katrijn met het omnium op het programma. Terug slechts 15 rensters aan de start daar waar er oorspronkelijk 24 landen waren ingeschreven.

Eerste nummer van het omnium is traditioneel de scratch over 30 ronden. De dames nemen geen initiatief om er een harde wedstrijd van te maken. Dat is traditioneel in een scratch, maar hier is het des te meer te begrijpen want er is weinig recuperatietijd tussen de verschillende disciplines in.

Er komt dan ook geen enkele aanval die naam waardig en op het einde volgt een sprint. Katrijn zit wat ingesloten wanneer deze wordt ingezet maar maakt zich toch voldoende vrij om mee te strijden en komt als zesde over de streep, wat nog voldoende perspectief laat voor het vervolg van deze meerkamp.

In het tweede onderdeel, de temporonden, is het zaak tijdig puntjes te verzamelen en dat is deze keer niet anders. Nadat Polen en Canada de eerste punten verdelen plaatst Katrijn een versnelling, zij slaat een gaatje en dat volstaat om een punt binnen te rijven.

Kort nadien rijdt de Duitse 4 ronden solo voor het peloton, in de volgende ronden komt Katrijn niet in de positie om een belangrijk tweede punt te sprokkelen en dan plaatst de lokale Colombiaanse een versnelling, zij slaat een gat en krijgt na 5 ronden het gezelschap van de Mexicaanse, zij verdelen onderling de resterende punten. Ondertussen worden een aantal landen gedubbeld en krijgen -20 aan hun koersbroek. Katrijn is de enige met 1 punt en hoeft zich dus niet te plaatsen in de eindsprint. Zij verovert zo de zevende plaats en kan haar zesde plaats in de tussenstand handhaven.

In het derde nummer, de afavalling gaat haar Canadese leeftijdsgenote Barraclough niet meer van start, waardoor Katrijn opschuift naar de vijfde plaats in de tussenstand. In de aanvang van de afvalling zit Katrijn wat ingesloten achteraan en zo komt ze in de gevarenzone bij de eerste twee afvallingen, maar dan kan ze zich vrij maken en neemt resoluut positie in vooraan de groep. De afvalling verloopt al bij al rustig, er valt gelukkig maar 1 val te betreuren. Katrijn houdt het vooraan lang vol en moet maar na halfwedstrijd in haar krachtenarsenaal putten en beginnen vechten. Zij sprint nog enkele keren goed mee maar moet tenslotte toch afhaken. Zij eindigt op deze manier wel als vijfde in dit onderdeel en springt zo over de Mexicaanse heen naar de vierde plaats in de tussenstand. In de puntenkoers kan nog veel gebeuren, maar Katrijn staat met 90 punten toch reeds op 10 punten van het podium, terwijl Mexico en Tsjechië in haar nek hijgen met 88 punten. Duitsland met 82 en Chili met 78 zijn ook nog te duchten tegenstanders voor de chocoladen medaille.

Katrijn weet dus wie in de gaten moet houden en dat ze best nog punten sprokkelt in de sprints. In de eerste wordt het niks maar dan volgen 2 in de tweede sprint en 1 in de 2 volgende. Haar tegenstanders blijven evenwel in de buurt en na de vierde sprint krijgt de Amerikaanse een winstronde op een schoteltje en komt zo plots ook op 2 punten van Katrijn waardoor de strijd om de vierde plaats steeds spannender wordt. Na de vijfde sprint trekt ook de Duitse Teutenberg op avontuur, als zij een winstronde neemt komt zij over Katrijn. Onze buur neemt eerst de 5 punten van de zesde sprint, kan niet aansluiten, krijgt het moeilijker maar pakt ook de volle buit van de zevende sprint waarin Katrijn nog een puntje kan meepikken in het zog van de Oezbeekse en Poolse die met de Colombiaanse voor het podium vechten. Teutenberg, in Apeldoorn nog brons in het omnium bij de U23 klimt nu naar 97 punten en verdringt zo Katrijn van de vierde plaats, zij telt nu 95 punten. De Colombiaanse en Oekraïense beseffen tijdig dat als Duitsland een winstronde neemt zij stijgt naar de tweede plaats en gaan nu vol in de achtervolging, in de laatste ronden gaan ze over de leeg gestreden Duitse heen met Katrijn kort achter hen. Katrijn gaat vol door in de laatste ronde en kan zich in de laatste meters voorbij de Chileense naar de vierde plaats sprinten, goed voor 2 punten waarmee ze op hetzelfde puntenaantal van Teutenberg komt en zo op de valreep de vierde plaats heroverd.


Zware wedstrijd die ze bekroont met een mooie ereplaats, wat zeker kan tellen als eerstejaars. De 600 UCI-punten die er aan verbonden zijn worden met open armen ontvangen en zullen de Belgische ranking zeker omhoog stuwen. Proficiat aan onze dame.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page