top of page

Bornem 13 september

Vandaag wedstrijd voor Dames Elite in Bornem, een totaal van 158 deelneemsters wat logisch is gezien de schaarste aan wedstrijden en het feit dat er ook voor de dames jeugd weinig of geen organisaties zijn waardoor liefst 26 junioren aan de start verschijnen. Voor onze ploeg is de hoofdmacht eveneens junioren met Erin als enige elite en verder Kato, Katrijn, Ruth, Jolien en Maelle. De omloop is iets meer dan 9 km lang en moet 11x worden afgelegd, goed voor een totaal van 100 biljartvlakke kilometer. De enige obstakels zijn het talrijk aanwezige straatmeubilair dat evenwel goed wordt afgeschermd. Daarbij wordt voor het eerst gebruik gemaakt van de zgn. safety totems die de seingever met gele vlag en fluitje moeten vervangen en tevens bij eventuele botsing de impact beter opvangen.

De eerste ronde verloopt kalm maar dan gaat de vlam in de pijp, de organisatie heeft voor 500 EUR premies gezorgd en dat brengt animo in het peloton, reeds op het einde van de 2de ronde noteren wij een eerste aanval, maar het duurt tot de 4de ronde wanneer Valerie Demey een aanval opzet en gezelschap krijgt van Claudia Jongerus eer de wedstrijd in zijn plooi valt. Het duo rijdt zowat 5 ronden voor het peloton uit, maar zij blijven binnen schot, hun voorsprong wordt nooit veel groter dan een halve minuut. Daartoe moet het peloton wel “gas geven” en scheurt het regelmatig, zeker met zo’n grote groep, wie door zo’n scheur achterop raakt komt in de regel niet meer terug want vooraan valt het nooit echt stil.

Eerste slachtoffer van onze ploeg is Kato, zij zit net achteraan wanneer het een eerste keer echt scheurt en zij moet halfweg afstappen.

Jolien heeft het gevaar snel doorzien en schuift snel van achter naar de buik van het peloton waar ze in het gezelschap van Erin vertoeft. Even later opnieuw een scheur en nu zijn Ruth en Maelle het kind van de rekening, zij raken in een groepje dat eerst nog de staart van het peloton in het vizier kan houden, maar het verschil loopt stilaan op en de jury is ongenadig, ook zij moeten voortijdig afstappen.

Intussen zien de junioren de achterstand op het leidersduo oplopen en zij nemen het heft in handen, plots schuiven een aantal van deze youngsters, waaronder Katrijn, naar voor en trekken de snelheid weer op. Het peloton reageert gevat, de voorsprong van het leidersduo zakt snel naar 11”, maar wat later laten ze toch terug even de teugels vieren om dan op 2 ronden van het einde de snelheid weer op te trekken en het duo in te rekenen.

Katrijn, Erin en Jolien blijven lustig mee peddelen in de voorwacht die intussen stevig geslonken is, zowat een derde van de rensters is reeds uit koers genomen. In de laatste ronden proberen nog enkele dames de dans te ontspringen, maar finaal komt het toch tot een massasprint met nog 91 rensters “aan de feesttafel”, daarbij nog 8 junioren. Onze dames nemen geen onnodige risico’s. Katrijn sprint voorzichtig mee en wordt 20ste en zo tweede juniore, (eerste was winnares Marith Vanhove), Jolien wordt als 76ste genoteerd en Erin als 78ste. De wedstrijd werd afgewerkt in 2u31min, goed voor een gemiddelde snelheid van 39,5 km/h.

Onze dames lijken klaar om volgende week in Koksijde een woordje mee te spreken in de debatten om de Belgische driekleur.

Dank aan de ploegleiding alsook aan de aanwezige supporters voor de ondersteuning en aan Lut voor de mooie foto’s.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Komentarze


bottom of page