top of page

Apeldoorn 30 mei

Bijgewerkt op: 5 jun. 2021

Onze Nederlandse vrienden in Apeldoorn waren er als de kippen bij om, zodra het mocht, een pistemeeting voor de jeugd te organiseren. Voor de dames junioren stonden de wedstrijden van het omnium op het programma, zijnde een scratch, temporonden, afvalling en een puntenkoers. In totaal 12 dames aan de start, waaronder 6 Belgische.


Van onze pistiers is Jade op de afspraak, dit tussen haar examens door, maar waarschijnlijk is dit de laatste mogelijkheid om als juniore nog een stevige pistemeeting mee te pikken voor het EK in augustus, daarenboven zal ook dit EK in Apeldoorn worden betwist en dus is het goed deze toch iets aparte baan nog eens te hebben gevoeld.

Er mocht nog steeds geen publiek aanwezig zijn, de ouders konden hun kroost dus niet aanmoedigen. Gelukkig was er livestream, o.a. dankzij Wendy, mama van Jade en zo konden wij zo alles volgen, wie het nog wil zien: kan nog steeds op FB onder “Apeldoorn Oefenwedstrijden”.

In de scratch over 24 ronden gaan de dames, zoals meestal, gezapig van start. Na 6 ronden trekt Aaike Cools het tempo omhoog en de rondetijden gaan met een ruk naar beneden. Jade laat zich niet verrassen en volgt goed mee. Enkele toertjes verder zakt de snelheid terug naar “wandeltempo” maar halfweg komt er een aanval van Marith Vanhove die er met een Nederlandse van door trekt en dan gaat het alarm af in het peloton, ronden lang worden alle zeilen bij gezet om de kloof te dichten, de snelheid is meteen fluks wat hoger, maar de organisatie is niet optimaal in de achtervolging en de vogels zijn gaan vliegen. Het peloton sprint om de derde plaats en Jade wordt daarin vijfde, goed voor de zevende plaats in deze scratch.

Tweede schotel op het menu: de temporonden over 30 ronden met 26 sprints. Twee Nederlandse dames verdelen de eerste 5 punten waarna Marith Vanhove er 2 op haar conto schrijft. Jade zit wat ingesloten in de groep, maar kan er in de 10de ronde goed uitkomen om zo ook op de tabellen te verschijnen. Daarna gaan er eerst twee Nederlandse dames wat voorop rijden die de punten verdelen waarna Aaike Cools een aanval inzet en met de ene Nederlandse, Babette Van der Wolf, het hazenpad kiest om de resterende ronden de punten mooi te verdelen. In de eindsprint komt Jade als vierde over de streep, maar Lani Wittewrongel die ook 1 puntje verzamelde is haar voor en zo wordt Jade opnieuw zevende. Terug een mooie wedstrijd waarbij Jade veel kon bijleren op vlak van pistetaktiek.

Het derde luik is een afvalling, geen discipline voor hartlijders. Het is ook een specialiteit apart waarin je best wat ervaring kan gebruiken. Jade kan zich de eerste afvallingen mooi plaatsen zonder veel energie te verstoken maar laat zich bij de zesde afvalling achteraan opsluiten door Aaike Cools, een oude truc uit de alom gekende doos, exit Jade en terug de zevende plaats, 3x is scheepsrecht.

De afsluiter is traditioneel een puntenkoers over 40 ronden met 4 sprints waarin punten verdeeld worden. De dames starten opnieuw aan een rustig tempo dat pas wordt verstoord bij het luiden van de bel voor de eerste sprintronde. Dan gaat het er plots heftig aan toe, Jade zit ingesloten en moet vrede nemen met de vijfde stek waarmee ze net buiten de punten valt. De volgende 10 ronden hetzelfde scenario, Jade blijft wel aandachtig positie kiezen, maar als de bel voor de tweede keer klinkt hebben enkele leperds zich rond haar heen gewrongen waardoor ze opnieuw ingesloten zit. De groep wordt op een lint getrokken en zo kan Jade toch mee sprinten maar komt opnieuw net te laat voor de punten, terug vijfde. In de volgende ronden zakt het tempo minder, de dames houden er wat meer vaart in. Jade blijft geconcentreerd rondrijden en komt niet in moeilijkheden. Er is een aanval te noteren maar als de bel klinkt zit de ganse groep terug samen. In de laatste ronde scheurt het lint en Jade zit achter de scheur en komt als achtste over de streep. Met nog geen punten op haar naam moet Jade het in het laatste schuifje zien te klaren. De dames groeperen terug en rijden eerst aan een rustig tempo de baan rond. Jade waagt haar kans op 5 ronden van het einde, zij plaatst een aanval van de kop af en kan een kleine voorsprong nemen, als zij het kan volhouden tot het einde en zo de 10 punten meenemen zit een tweede plaats er nog in. Marith Vanhove houdt haar echter in het vizier en bij het ingaan van de laatste ronde wordt Jade voorbij gesneld, gegokt en verloren, maar wel op het veld van eer na een mooie poging.

Het was voor Jade zeker de moeite waard om naar Apeldoorn te trekken en eens een dag de boeken minder aandacht te geven, met een valies vol extra ervaring kon ze ’s avonds de terugweg naar Appelterre aanvatten.

Recente blogposts

Alles weergeven

Binche-Chimay-Binche 5 oktober

Esmée kreeg het aanbod om als gastrenster met de Sprinters Malderen deel te nemen aan deze UCI 1.2 wedstrijd. Liefst 130 deelneemsters melden zich aan voor deze wedstrijd over 117,2km. Het weer is de

Kasterlee 3 oktober

In deze veldrit met 38 dames aan de start tekent Anoek present. Zij kan na de nodige strijd met de modder als 23ste finishen.

Comments


bottom of page